-    Άνοιξε λίγο τον υπολογιστή να κάνω μια πληρωμή μέσω ebanking.
-    Εντάξει. Περίμενε να ξεκινήσει και έλα.


Σου ακούγεται οικείο; Θέλεις να κάνεις μια αναβάθμιση στο laptop ή τον σταθερό σου υπολογιστή αλλά δεν ξέρεις σε τι και πως;


Σε αυτήν την ερώτηση θα σου απαντήσουμε σήμερα, μιλώντας για τους SSD Δίσκους,


Μέχρι πρόσφατα, ο χρήστης είχε λίγες επιλογές όσον αφορά την επιλογή του σκληρό δίσκο του υπολογιστή. Να κάνω μια παρένθεση εδώ και να πώ ότι σκληρός δίσκος είναι το εξάρτημα που είναι αποθηκεμένο το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή (Windows ή το Mac OS X), τα προγράμματα που έχουμε για να κάνουμε την δουλειά μας.

Επίσης στον Σκληρό Δίσκο αποθηκεύονται οι ταινίες, οι φωτογραφίες και γενικά όλα τα έγγραφα μας. Ο χρήστης, συνήθως κατά την αγορά ή αναβάθμιση του υπολογιστή του, η δυνατότητα επιλογής που είχε περιορίζονταν στην χωρητικότητα του δίσκου. Δηλαδή αν είναι 320GB, 500GB κ.α.


Όλα αυτά μέχρι που εμφανίστηκαν οι SSD ( Solid State Drive). Δεν θα σε ζαλίσω με τεχνικές λεπτομέρειες  για της διάφορες τους. Μια είναι η σημαντικότερη.  Ο κλασσικός σκληρός δίσκος (HDD) αποτελείται  από έναν ή περισσότερους μαγνητικούς δίσκους και μια κεφαλή που κινείται και διαβάζει τα δεδομένα από τους δίσκους. 

Ο SSD δεν έχει μηχανικά μέρη με αποτέλεσμα η ταχύτητά του να είναι 20 φορές μεγαλύτερη. Φαντάσου το αυτό όταν θες να ξεκινήσεις τον υπολογιστή σου ή να ανοίξεις πχ τον chrome.


Διαφορές, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα


Ένα μειονέκτημα που έχει ο SSD αυτή τη στιγμή είναι η χωρητικότητα και η σχέση χωρητικότητας-τιμής . Η συνηθισμένη χωρητικότητα ενός κλασσικού μηχανικού HDD είναι 500GB με 1ΤΒ ενώ του SSD 120GB με 240GB. Ανακοίνωσε πρόσφατα η Samsung SSD, με χωρητικότητα 4TB, αλλά ακόμα είναι πολλοί ακριβοί. Ενδεικτικά για να καταλάβεις και τη διαφορά στην τιμή, με τα σημερινά δεδομένα, ο 500GB ΗDD κοστίζει όσο ενας 120GB SSD.

Πλέον η διαφορά στην σχέση τιμής/χωρητικότητας είναι μηδαμινη οπότε δεν υπάρχει πλέον λόγος να μην επιλέξεις SSD

Αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα για να καταλάβεις την διαφορά.

 

 


Υπάρχουν και άλλες διαφορές, όπως ότι ο SSD μιας και δεν έχει μηχανικά μέρη , δε χαλάει τόσο εύκολα ή για τους λόγους που χαλάει ο HDD.


Θέλω να κάνω την αναβάθμιση αλλά τι θα γίνει με τα αρχεία μου;


Αυτή είναι μια συνηθισμένη ερώτηση που κάνουν οι πελάτες μας και μας την κάνουν πελάτες με Laptop.Οι σταθεροί υπολογιστές έχουν αρκετές θέσεις συνήθως για δίσκους οπότε απλώς βάζουμε τον SSD και κάνουμε εγκατάσταση του λειτουργικού εκεί. Στα Laptop το αντιμετωπίζουμε με 3 τρόπους.

Πρώτον, αν δεν έχετε τόσα πολλά αρχεία απλώς τα μεταφέρουμε στον νέο σας δίσκο. Δεύτερον και αυτό που συνιστούμε συνήθως είναι να βάλουμε τον παλιό σας δίσκο σε μία θήκη και να τον κάνουμε εξωτερικο, έτσι ώστε και τα αρχεία σας να έχετε και να αποκτήσετε έναν εξωτερικό HDD που συνδέεται με USB. Και τρίτον, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το DVD player με μια θήκη για σκληρό δίσκο οπότε να έχετε και τον SSD για να τρέχετε το λειτουργικό και της εφαρμογές σας αλλά και τον ‘παλιό΄ σας HDD με τα αρχεία σας σαν αποθηκευτικό χώρο.

 

Αλλαγή HDD

 

 

 

 

η ομάδα των Comexperts είναι έτοιμη να αναλάβει την αναβάθμιση του υπολογιστή ή Laptop σας.
Καλέστε μας στο 210 2623560 ή ελάτε μια βόλτα από το εργαστήριο μας.