Τώρα που ανέβηκαν επικίνδυνα οι θερμοκρασίες, θα πρέπει να σκεφτούμε και τα μηχανήματα μας. Κυρίως αν έχουν αρχίσει τα πρώτα συμπτώματα όπως να σβήνει ο υπολογιστής απροειδοποίητα, να γίνετε τόσο ζεστος ώστε να μην μπορούμε να τον ακουμπήσουμε, να κολλάει ή κάνει επανεκκινήσεις κ.α. θα πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα.

 

Πρώτη και σημαντικότερη κίνηση που θα πρέπει να κάνουμε είναι να τον καθαρίσουμε εσωτερικά.

 

Οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν ένα ή περισσότερα ανεμιστήρακια που δημιουργεί μια ροή αέρα από την  ψήκτρα που καλύπτει συνήθως τον επεξεργαστή ή και άλλα ολοκληρωμένα (καρτα γραφικών, chipset). Βέβαια μαζί με τον αέρα που τραβάει  το ανεμιστήρακι τραβάει και σκόνη με αποτέλεσμα να φράζει η ψήκτρα ή ακόμα χειρότερα να σταματά να γυρνά και το ανεμιστηράκι.

 

 

Οπότε πρέπει να βγάλεις ψήκτρες και ανεμιστηράκια , να τα φυσήξεις με αέρα, να ξαναβάλεις θερμοαγώγιμη πάστα μεταξύ ψήκτρας και επεξεργαστή και να ξανασυρναμολογησεις τον υπολογιστή σου. Πρόσεχε μόνο πόση πάστα θα βάλεις και που.

 

Γενικά θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι η μέση εσωτερική θερμοκρασία θα πρέπει να είναι γύρω στους 60 βαθμούς. Ένα ωραίο πρόγραμμα για να σου δείχνει τις θερμοκρασίες και όχι μόνο είναι το HWMonitor

 

Αν τώρα όλα αυτά σου φαίνονται δύσκολα ή ‘κινέζικα’ μπορείς να μας το φέρεις και να το καθαρίσουμε εμείς! Αλλά βιάσου πριν είναι αργά..

 

Τι μπορώ να κάνω για να τον διατηρήσω καθαρό και δροσερό;

 

Φρόντιζε κάθε τόσο να φυσάς και να αφαιρείς την σκόνη από τις εισαγωγές του αέρα. Θα βρεις σπρέι πεπιεσμένου αέρα ιδανικά για αυτή την δουλειά.

 

Μετα για laptop υπάρχουν βάσεις με ανεμιστήρες που τις συνδέεις στο usb και βοηθούν στην ψύξη.

 

Προσωπικά όποιον σταθερό υπολογιστή είχα τον άφηνα πάντα χωρίς πλαϊνά καπάκια! Μπορεί να χρειαζόταν περισσότερο καθάρισμα αλλά δούλευε και καλύτερα. Θα στο πρότεινα αν δεν έχεις μικρά παιδιά ή κατοικίδια που θα μπορούσαν να χωθούν μέσα εκεί!