Ξεκίνησαν οι αιτήσεις επιχειρήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα επαγγελματικής

εμπειρίας νέων στην ψηφιακή οικονομία

Από την  Δευτέρα 3 Ιουλίου, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων των επιχειρήσεων για συμμετοχή στο «Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στην ψηφιακή οικονομία για 3.900 ανέργους έως 29 ετών». Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 14 Ιουλίου 2023 και ώρα 23:59.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΔΥΠΑ (e-services).

Η δράση απευθύνεται σε επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δώσουν, ως πάροχοι, τη δυνατότητα σε νέους που έχουν καταρτιστεί στην ψηφιακή οικονομία να αποκτήσουν εμπειρία για 6 μήνες, 30 ώρες εβδομαδιαία. Η ΔΥΠΑ θα καταβάλλει 594 ευρώ μηνιαία καθαρή αποζημίωση απευθείας στους συμμετέχοντες.

Στη δράση εντάσσονται επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα (κύρια ή δευτερεύουσα) σε τομείς ψηφιακής οικονομίας. Λοιπές επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν εάν ο ιδιοκτήτης ή τουλάχιστον ένας εργαζόμενος με σχέση πλήρους και εξαρτημένης εργασίας, απασχολούνται μερικώς ή αποκλειστικά σε σχετικό αντικείμενο.

Οι επιχειρήσεις εντάσσονται ανάλογα με το προσωπικό τους, ως εξής:

Επιχειρήσεις με Προσωπικό έως Ανώτατος Αριθμός Ωφελουμένων

Επιχειρήσεις με Προσωπικό έως

Ανώτατος Αριθμός Ωφελουμένων

0

1

1-3 άτομα

2

4-9 άτομα

3

10-19 άτομα

4

20-30 άτομα

6

31-50 άτομα

10

50+

25% του προσωπικού

 

Οι διαθέσιμες θέσεις ανά περιοχή έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η επιχείρηση να μην μειώσει το προσωπικό της του κατά τη διάρκεια ενός μήνα πριν από την αίτηση.

Οι ωφελούμενοι υπάγονται στην ασφάλιση του συνεισπραττόμενου κλάδου ασθενείας σε είδος (ΕΟΠΥΥ) και ασφαλίζονται για επαγγελματικό κίνδυνο στον e- ΕΦΚΑ από την ΔΥΠΑ. Το πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 14.935.120 €, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» με χρηματοδότηση από την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ). Για περισσότερες πληροφορίες: www.dypa.gov.gr

 Η εν λόγω δράση προσβλέπει τόσο στην αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος ενισχύοντας ψηφιακές δεξιότητες, όσο και στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων ανέργων ενισχύοντας σημαντικά την ψηφιακή οικονομία.

Ειδικότερα η δράση αυτή αποσκοπεί στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από 3.900 ανέργους νέους, ηλικίας έως 29 ετών, που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης σε τομέα ψηφιακής οικονομίας τουλάχιστον 50 ωρών και παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδός τους στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις του άρθρου

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε κύκλους ως εξής:

α) Ο πρώτος κύκλος αφορά στην προκήρυξη 3.900 θέσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

β) Οι επόμενοι κύκλοι αφορούν στις υπολειπόμενες θέσεις που δεν θα καλυφθούν από τον α’ κύκλο έως εξαντλήσεως του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος και θα εφαρμόζεται ξανά η αρχική ροή όπως περιγράφεται στα άρθρα της παρούσας.

γ) Ο κάθε επόμενος κύκλος προκηρύσσεται για τους ανέργους μετά την πάροδο τριών μηνών από την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής των ανέργων του προηγούμενου κύκλου και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης των ανέργων του προηγούμενου κύκλου.

Φορείς υλοποίησης της δράσης

Υπεύθυνος φορέας για τη διαχείριση και παρακολούθηση της δράσης της παρούσας ορίζεται η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (ΕΠΑΝΑΔΕΔΒΜ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Δικαιούχος της δράσης ορίζεται η Δ.ΥΠ.Α.. Η Δ.ΥΠ.Α. είναι αρμόδια για την υποδοχή των ηλεκτρονικών αιτήσεων των ωφελουμένων και την κατάρτιση του πίνακα ωφελουμένων, τη σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας των παρόχων/ επιχειρήσεων, τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων στους παρόχους/επιχειρήσεις και την καταβολή των αποζημιώσεων στους ωφελούμενους/ασκούμενους και των ασφαλιστικών εισφορών στον e-ΕΦΚΑ.

Η δράση υλοποιείται με τη μορφή επιχορήγησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προς τη Δ.ΥΠ.Α..

Περιεχόμενο και διάρκεια του προγράμματος

Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους έξι μήνες και αφορά στην τοποθέτηση σε παρόχους/επιχειρήσεις, ανέργων που έχουν ολοκληρώσει θεωρητική κατάρτιση σε τομείς ψηφιακής οικονομίας τουλάχιστον 50 ωρών, δίνοντας στους ασκούμενους/ωφελούμενους την ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.

Μετά τη λήξη του προγράμματος η Δ.ΥΠ.Α. παρέχει στον ασκούμενο/η βεβαίωση ολοκλήρωσης του προγράμματος.