Τελευταία σου φαίνεται ότι ο υπολογιστής σου έχει γίνει αρκετά αργός; Θέλεις να παίξεις το αγαπημένο σου παιχνίδι αλλά αρνείται να ξεκινήσει; Αν αυτά σου φαίνονται οικία τοτε ήρθε η ώρα να κάνεις ένα φρεσκάρισμα στο pc σου.


Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ανανεωθεί ο Υπολογιστής σου, τόσο σε επίπεδο software όσο και σε επίπεδο hardware. Πρώτο πράγμα που θα πρέπει να δεις είναι αν η καθυστέρηση οφείλεται σε προβλήματα του software.

 
Τα προβλήματα του software μπορείς να τα λύσεις αρχικά τρέχοντας προγράμματα που καθαρίζουν άχρηστα και περιττά αρχεία.  Να έχεις στο μυαλό σου πως οποία εργασία κάνουμε στον υπολογιστή μας, και κυρίως μέσω Internet, μας αφήνει περιττά αρχεία. Αυτά που συνιστούμε είναι το ccleaner, που διαγράφει αυτά τα περιττά αρχεία, και το Revo Uninstaller που μας βοηθά να καταργήσουμε προγράμματα και εφαρμογές που δεν μας είναι απαραίτητες.

 

 


Pro tip: Αφού κάνεις όλα αυτά καλό είναι να κάνεις και μια ανασυγκρότηση στον δίσκο σου. Η ανασυγκρότηση μπορεί να γίνει από τον «Υπολογιστή μου» , με δεξί κλικ πάνω στον σκληρό δίσκο, και αφού επιλέξουμε Ιδιότητες και στην συνέχεια την καρτέλα που γράφει εργαλεία να πατήσουμε το κουμπί που λέει «ανασυγκρότηση» (σ.σ. αυτή την εργασία να επιλέξεις να την κάνεις βράδυ γιατί παίρνει πολύ ώρα).

 


Σε αυτό το στάδιο καλό είναι να κάνεις και ένα scan με το πρόγραμμα προστασίας από τους ιούς που διαθέτεις για να αφαιρέσει τυχόν ανεπιθύμητους ιούς

 


Αν εξακολουθεί ο υπολογιστής σου και δεν ανταποκρίνεται  όπως θα ήθελες το επόμενο βήμα είναι να του κάνεις ένα Format. Με το Format εννοούμε διαγραφή του σκληρού δίσκου του υπολογιστή και επανεγκατάσταση των Windows, των απαραίτητων driver και των προγραμμάτων που χρειάζονται για τις καθημερινές λειτουργίες. Μην ξεχάσεις όμως να έχεις αποθηκεύσει τις φωτογραφίες και τα αρχεία σου πρώτα.


Το πλεονέκτημα που έχει η τελευταία έκδοση των windows είναι ότι έχει την επιλογή refresh. Με αυτή την επιλογή σβήνουν τα windows και τα προγράμματα που έχεις εγκαταστημένα χωρίς όμως να χάνεις τα αρχεία σου, και γίνετε αυτόματα η επανεγκατάσταση των windows. Εσύ το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να περάσεις πάλι τα προγράμματα που είχες.


Αν όλα αυτά σου φαίνονται «κινέζικα» κάλεσε μας στο 210 2623560, να παραλάβουμε τον υπολογιστή σου και να σου κάνουμε εμείς το backup και το format.


Ένα ακόμα πρόβλημα που μπορεί να κάνει τον υπολογιστή σου να «σέρνεται» είναι η σκόνη. Κάνε του ένα καλό καθάρισμα!


Αν παρόλα αυτά εξακολουθεί ο υπολογιστή σου να μην καλύπτει τις απαιτήσεις σου, τότε ήρθε η ώρα να προχωρήσεις σε αναβάθμιση στο hardware του υπολογιστή και να αλλάξεις ορισμένα εξαρτήματα.


Πλέον το πρώτο πράγμα που αλλάζουμε σε έναν υπολογιστή που θέλουμε να αναβαθμίσουμε είναι ο σκληρός δίσκος. Σου έχουμε εξηγήσει εδώ περί HDD και SSD όπότε δεν θα σε κουράσουμε πάλι.


Το επόμενο βήμα είναι η μνήμη (RAM). Η μνήμη είναι ο αποθηκευτικός χώρος που χρησιμοποιεί ο επεξεργαστής για τις λειτουργίες του. Χωρίζονται σε τύπο, ταχύτητα, και χωρητικότητα.  Η εμπειρία μας λέει πως για να τρέξουν φυσιολογικά τα προγράμματα και το λειτουργικό χρειάζεσαι τουλάχιστον 4GB μνήμης. Τα 2GΒ είναι οριακά και συστήνονται μόνο για υπολογιστές που κάνουν καθαρά δουλειές γραφείου.

 

Αναβάθμιση Ram


Pro tip: Άρα όσο περισσότερη μνήμη τόσο καλυτέρα; Εξαρτάται θα σου πούμε. Σε παλιότερα συστήματα με Core2Duo επεξεργαστές ή ακόμα και Pentium, τα 4GB είναι ιδανικά. Με περισσότερα δεν θα δεις την διαφορά που θα περίμενες.


Στην συνέχεια είναι η ώρα της κάρτας γραφικών. Αν ο σκοπός είναι να τα παιχνίδια είναι σημαντικό εξάρτημα που πρέπει να αναβαθμίσεις.  Οι απαιτήσεις μεγαλώνουν και οι κατασκευαστές ακολουθώντας την ζήτηση του κοινού παρουσιάζουν συνεχώς νέα μοντέλα. Στη αγορά θα βρεις κάρτες γραφικών για όλες τις απαιτήσεις. Η πρόταση μας είναι η κάρτα που θα επιλέξεις, αν την θέλεις για παιχνίδια, να είναι τουλάχιστον η GeForce GTX750 Ti. Αν πάλι απλώς χρειάζεσαι μια καρτα γραφικών για καθημερινές λειτουργίες, και για να βλέπεις ταινίες μια Nvidia GF GT 730 είναι ιδανική.

 

Αναβάθμιση κάρτας γραφικών

 


Τέλος μένει ο επεξεργαστής. Εδώ http://shop.comexperts.gr/news-service/cpu-post  θα βρεις το τι είναι ο επεξεργαστής. Οι επεξεργαστές χωρίζονται σε πυρήνες, μνήμη cache, Συχνότητα και socket. Το μειονέκτημα που υπάρχει σε σχέση με άλλα εξαρτήματα είναι ότι σε κάθε νέα γενιά επεξεργαστών αλλάζει και το socket (η υποδοχή που κουμπώνει δηλαδή) οπότε είναι δύσκολο να βρεις. Συνήθως σε αυτό το στάδιο κάνουμε αλλαγή μητρικής και επεξεργαστή για μια πιο γενική αναβάθμιση.

 

Αναβάθμιση Υπολογιστή

Έλα από το εργαστήριο μας, ή στείλε μας την σύνθεση που έχεις τώρα να σου προτείνουμε την κατάλληλη λύση . Αν θέλεις να δεις τα εξαρτήματα που αποτελούν τον υπολογιστή σου ένα εργαλείο είναι το Speccy


Σε κάθε περίπτωση οι τεχνικοί μας είναι στην διάθεσή σου να καταγράψουν τις ανάγκες σου και να σου προτείνουν τις λύσεις και τα προϊόντα που θα κάνουν τον υπολογιστή σου να ανανεωθεί και να αποκτήσει και πάλι τις επιδόσεις που χρειάζεσαι.