Ο επεξεργαστής (αγγλικά: Central Processing Unit - CPU) είναι το κεντρικό εξάρτημα που επεξεργάζεται δεδομένα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ελέγχει τη λειτουργία του και εκτελεί βασικές λειτουργίες διασύνδεσης και μεταβίβασης εντολών. 

Οι επεξεργαστές δεν σχετίζονται αποκλειστικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς πλέον ενσωματώνονται και σε πολλές ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών και άλλα. Για την ακρίβεια, επεξεργαστές ενσωματώνονται σε κάθε είδους συσκευή στην οποία απαιτείται ύπαρξη υπολογιστικής ικανότητας.  Πηγή wikipedia 

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός επεξεργαστή είναι η ταχύτητα του, που μετριέται σε GHz, οι πυρήνες που έχει, η προσωρινή μνήμη αποθήκευσης (cache) που μετριέται σε MB και η τεχνολογία του.
Η τεχνολογία του συνήθως καθορίζεται από την γενιά του και τον τύπο του επεξεργαστή. Δηλαδή αν είναι Celeron, Dual Core. Core2Duo ή Intel Core i3, i5 και i7.

cpu


Συχνά μας ρωτάτε  «Χρειάζομαι έναν επεξεργαστή Intel Core i5;" ή "Ο υπολογιστής με τον Intel Core2Duo θα καλύψει της ανάγκες μου;» . Σε αυτό το κείμενο έχουμε απαντήσει σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα.

Σήμερα, ακόμη και ένας Intel Pentium Dual Core είναι ικανοποιητικός για μη απαιτητικές εργασίες. Αυτό σημαίνει ότι αν αγοράσετε ένα laptop ή έναν υπολογιστή με ένα επεξεργαστή  Intel®Dual Core  , θα μπορέσετε να εκτελέσετε εφαρμογές γραφείου και να σερφάρετε στο internet αρκετά αποτελεσματικά.

Όταν λέμε «απαιτητικές εργασίες» εννοούμε τα παιχνίδια τελευταίας γενιάς την επεξεργασία βίντεο , το 3D rendering και άλλες. Ουσιαστικά, αν είστε ένα τυπικός χρήστης και χρησιμοποιείται τον υπολογιστή σας για  e-mail, internet, YouTube, Facebook, Office  ένας βασικός επεξεργαστής όπως ο Intel Core2Duo E8500 είναι μια χαρά.

 

Υπάρχουν και single-core επεξεργαστές, αλλά καλό είναι να τους αποφέυγουμε. Περισσότερα πυρήνες σημαίνει γενικά μεγαλύτερη απόδοση, αλλά το πιο σημαντικό, έχει ικανότητα να τρέχει πολλαπλές εφαρμογές ταυτόχρονα.

Ορισμένες εφαρμογές μπορούν επίσης να επωφεληθούν των πολλαπλών πυρήνων, ώστε ακόμη και αν τρέχετε μόνο ένα πρόγραμμα, θα δείτε μια βελτίωση στην απόδοση του. Για να κυριολεκτήσουμε, όμως, ποτέ δεν υπάρχει μόνο ένα πρόγραμμα που εκτελείται, αφού τα Windows χρησιμοποιούν μέρος της επεξεργαστικής ισχύς, και ο χρόνος της CPU πρέπει να κατανέμεται μεταξύ του λειτουργικού συστήματος και τυχόν προγράμματα που τρέχετε.

 

Βέβαια συμφωνα με τον νόμο των φθινουσών αποδόσεων, επεξεργαστής με 8 ή ακόμα και 12 πυρήνες δεν σημαίνει 8x ή 12x καλύτερη απόδοση.

Στην εποχή των Pentium 4 και παλιότερα κοιτούσαμε μόνο την ταχήτητα (GHz). Πλέον θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τον αριθμό των πυρήνων, την προσωρινή μνήμη (cache) και την ταχύτητα σε GHz.

Ακόμη και όλα αυτά να λάβουμε υποψη, είναι δύσκολο να πούμε ποιος επεξεργαστής είναι καλύτερος καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η τεχνολογία που χρησιμοποιείται και η ισχύς που χρησιμοποιεί.

 

Και αφού με καλύπτουν οι Intel Core2Duo γιατί να αγοράσω υπολογιστή με Intel Core i5 ή i7;


Στους Intel Core  i3, i5 και i7 έχουν προστεθεί νέες τεχνολογίες όπως το Hyper-threading που έχουν ως αποτέλεσμα επεξεργαστές με τους ίδιους πυρήνες και ταχύτητα να αποδίδουν αποτελεσματικότερα.


Για να καταλάβετε  το Hyper threading 



Έχουν και άλλες διαφορές όπως αρχιτεκτονικής, κατανάλωσης και  θερμικής απόδοσης.

 

Ο χρήστης πλέον έχει πολλές επιλογές για τον επεξεργαστή που θα επιλέξει με το laptop ή τον υπολογιστή του. Όλα πάντα εξαρτώνται από την χρήση θα κάνει και την απόδοση που ζητά.