Καθημερινά μας ρωτάτε, τι υπολογιστή να αγοράσω. Αυτό πάντα εξαρτάται από τις ανάγκες σου. Το πρώτο που πρέπει να αποφασίσεις, και σε αυτό θα προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε σήμερα είναι για το αν χρειάζεσαι σταθερό υπολογιστή (desktop) ή Laptop.


Μετά από την εμπειρία μας τόσα χρόνια στον χώρο του service θα σου πούμε πως αν δεν έχεις πραγματική ανάγκη να έχεις πάντα μαζί σου έναν υπολογιστή να καταλήξεις σε desktop. Θα χρειαστείς ένα γραφείο για να τον βάλεις, αλλά τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά.


Αρχικά οι επιδόσεις ενός σταθερού υπολογιστή είναι πολύ καλύτερες συγκριτικά με ένα laptop στα ιδία χαρακτηριστικά.  Ένας βασικός λόγος για αυτό είναι ότι το laptop πρέπει να καταναλώνει  λιγότερη ενέργεια για να κρατά και η μπαταρία του με αποτέλεσμα πολλά όπως ο επεξεργαστής να δουλεύουν σε χαμηλότερη ταχύτητα.


Μετά είναι το κομμάτι της επισκευής. Το κουτί ενός σταθερού υπολογιστή είναι συνήθως 30Χ40Χ15 οπότε δεν χρειάζονται να ‘στριμωχτούν’ τα εξαρτήματα για να χωρέσουν, και εκτός αυτού ψύχονται και καλύτερα.


Αν χαλάσει η κάρτα γραφικών ή η τροφοδοσία του σταθερού υπολογιστή, συνήθως την αντικαθιστούμε το εξάρτημα που χάλασε με κάποιο καινούργια. Αν χαλάσει η κάρτα γραφικών σε ένα Laptop θα πρέπει να καταφύγουμε σε διαδικασία reballing για να επισκευάσουμε την ίδια.  Και αν χαλάσει κάποιο κυκλωμα τροφοδοσίας θα πρέπει να αλλάξουμε όλη την μητρική.

 

pc upgrade


Και τέλος είναι το θέμα της αναβάθμισης. Η δυνατότητα αναβάθμισης ενός laptop συνήθως περιορίζετε στην αλλαγή του HDD σε SSD και στην επέκταση της μνήμης RAM.
Σε ένα σταθερό υπολογιστή μπορείς να αλλάξεις και να αναβαθμίσεις  από την κάρτα γραφικών και τον επεξεργαστή μέχρι να κρατήσεις ίδιο το κουτί και να αλλάξεις όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα.


Μα καλά θα πεις και τότε γιατί όλοι αγοράζουν laptop;


Το Laptop είναι ιδανική λύση για πολλές χρήσεις. Αρχικά αν δεν έχεις χώρο ή χρειάζεσαι κάτι που θα μπορείς να πάρεις μαζί σου για να συνεχίσεις την δουλειά σου από οπουδήποτε.
Είναι ιδανική λύση για σένα που είσαι φοιτητής και μία πρέπει να είσαι στην πόλη που σπουδάζεις και μία στην πόλη καταγωγής σου.
Είναι ιδανική λύση ακόμα και για σένα που χρησιμοποιείς σπάνια υπολογιστή και τα περισσότερα τα κάνεις από το tablet ή το Smartphone σου.
Και μιας και ζούμε στην χώρα που είναι καλοκαίρι 6 μήνες τον χρόνο είναι ιδανική λύση για σένα που θες να διαβάσεις αυτό το post στο μπαλκόνι σου.

 

relax laptop


Σε επόμενο άρθρο θα σου πούμε περισσότερα για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο υπολογιστή σου και θα σε βοηθήσουμε να επιλέξεις αυτό που χρειάζεσαι. Μείνε συντονισμένος.